coin-dollar map2

Najčešći problemi na ravnim krovovima

O usluzi

Slika: Primjer krova na kojem su zbog neodržavanja urasle biljke

Sanacija ravnih krovova najčešće se izvodi zbog zastarjelih tehnologija ugradnje, dotrajalih krovnih sustava, zbog mehaničkih oštećenja hidroizolacijskih krovnih sustava, neprimjerenih aktivnosti na krovovima kao što su ugradnja satelitskih, radio i tv antena, aktivnostima na ravnim krovovima gdje su hidroizolacijske membrane izložene i nisu zaštićene, različitim prodorima i ponekada kreativnim i za stanare korisnim rješenjima koji ipak nisu najbolje rješenje za hidroizolacijske sustave na krovovima kao što su razna improvizirana sušila, roštilji i razne konstrukcije kojima se oštećuju krovne membrane.

 

Slike: Otpad na krovu i lišćem začepljeni slivnik

 

Zatim, postoje različiti tipovi hidroizolacijskih membrana npr. membrane koje zbog nedostatka UV stabilizatora ili različitih posipa (ako su u pitanju bitumenske hidroizolacije) moraju biti zaštićene – a nisu! Zbog te činjenice dolazi do prijevremenog “starenja” tj. pucanja takvih vrsta hidroizolacijskih sustava i samim time do prodiranja vode u slojeve ispod same membrane.

 

Slika: Oštećenje hidroizolacije zbog nedostatka UV stabilizatora

Postoje i proizvodi sumnjivog porijekla i loših tehničkih karakteristika koje nisu primjerene našim klimatskim prilikama ili su jednostavno proizvodi sa nedostatkom kemijskih elemenata koji su neophodni da krovne hidroizolacijske membrane izdrže više desetaka godina na krovu bez oštećenja i deformacija. Česti uzroci oštećenja su i loše tehničke karakteristike materijala koji zbog slabe fleksibilnosti nemogu pratiti konstrukcijska naprezanja uslijed velikih temperaturnih razlika, ali i naprezanja zbog slijeganja. Vozeći se kroz gradove možemo primjetiti kako na nekim krovovima imamo samo naočigled lijepe i oku ugodne različite vrste biljaka, pa ponekada i većih vrsta stabala. To je rezultat neodržavanja krovova najčešće balastnih ili starih bitumenskih sustava opterećenih šljunkom ili betonskim kulir pločama. Kako prolaze godine, na krovovima koji se ne održavaju stvaraju se kritične točke gdje se taloži lišće, prašina i u kombinaciji sa sjemenkama koje dolete zrakom ili ih ostave ptice, na krovovima mogu početi rasti različite vrste biljaka čije korjenje može oštetiti hidroizolaciju ali i oštetiti betonsku konstrukciju krova.

 

Slike: Začepljena rešetka sifona na krovu i oštećenja na krovnoj hidroizolaciji

 

Također, ljudski faktor u samoj ugradnji može utjecati na kvalitetu i dugotrajnost sustava. Tu ne pomažu niti najskuplji hidroizolacijski proizvodi jer ako dođe i do male greške u ugradnji, cijeli sustav postaje beskoristan. Zbog te činjenice potrebno je kontaktirati tvrtku koja ima iskustva, djelatnike koji imaju završene specijalizirane tečajeve za ugradnju sustava koji nude i naravno referentnu listu koja dokazuje sve prethodno navedeno.

 

Slika: Primjeri lošeg održavanja krova


Oštećenja hidroizolacijskih sustava itekako utječu na kvalitetu i toplinsku vodljivost termoizolacijskih slojeva

 

Oštećenja na krovovima izazvana procurivanjima mogu dugotrajno utjecati na funkcionalnost samog objekta ali i na ostale građevinske elemente na krovu i ispod slojeva hidroizolacijskih sustava. Najčešće štete i posljedice su oštećenja termoizolacijskih slojeva i utjecaj na njihovu funkcionalnost. Prilikom prodiranja vode u termoizolacijske slojeve, termoizolacija gubi svoju osnovnu karakteristiku – povećava se toplinski koeficijent.

Toplinska izolacija smanjuje toplinske gubitke zimi, štiti od pregrijavanja prostora ljeti, te štiti nosivu konstrukciju od vanjskih uvjeta i jakih temperaturnih naprezanja. Toplinski izolirana zgrada je ugodnija, produžuje joj se životni vijek i doprinosi zaštiti okoliša. Dobro poznavanje toplinskih i hidroizolacijskih svojstava građevinskih materijala jedan je od preduvjeta za projektiranje kvalitetnih krovnih sustava. Toplinski gubici kroz građevni element ovise o sastavu elementa, orijentaciji i koeficijentu toplinske vodljivosti. Što je koeficijent prolaska topline manji, to je toplinska zaštita zgrade bolja. Koeficijent prolaska topline smanjuje se svakim dodatnim oštećenjem hidroizolacije i prodiranjem vode u slojeve termoizolacije. Ukoliko dođe do oštećenja hidroizolacijskih sustava dolazi do veliki toplinskih gubitaka, ali i još veći problem pregrijavanja ljeti uz neizostavna konstantna procurivanja. Ako krovna izolacija nije funkcionalna tada kroz izolaciju može proći i do 30% topline.

 

Slika: Primjer oštećenja termoizolacije i vode ispod sloja termoizolacije

 

Potrebno je obratiti pozornost na prodiranje difuzne vodene pare iz grijanih prostora u sloj toplinske izolacije i stvaranje kondenzata u toplinskoj izolaciji. Također treba spriječiti kondenzaciju vodene pare na unutrašnjoj površini.

U slučajevima kada voda prodire u toplinsku izolaciju zbog oštećenja krovne hidroizolacije, zbog prodiranja vodene pare ili kondenzacije kao i zbog toplinskog mosta posljedice nisu samo loša termoizolacijska svojstva toplinske izolacije. Temperaturne razlike na ravnim krovovima mogu biti od -35oC do +80oC (oznake stupnjeva se ne vide na stranici). Ukoliko je termoizolacija kamena vuna, voda se skuplja u kamenoj vuni i zimi dolazi do neželjenih stezanja, a ljeti rastezanja čime se opterećuje hidroizolacijska membrana, a može dovesti i do značajnih oštećenja kako same hidroizolacijske membrane ali i ostalih dijelova krovne konstrukcije.

Ne, ovo nije zeleni krov! Ovo je promjer bitumenskog krova opterećenog šljunkom!
Ukoliko ne želite da Vam krov izgleda kao ovaj, slobodno nas kontaktirate!

Sanaciju svojih krovova slobodno povjerite našem tehničkom odjelu koji će Vam individualnim pristupom i svakom pojedinom problemu pristupiti profesionalno, analizirati i evidentirati uzrok problema. Nakon analize i rješavanja problematike i uzroka, šaljemo Vam ponudu uz elaborat i način sanacije. Upit možete poslati elektroničkim putem ili direktnim kontaktom putem faxa ili telefona.

Brošure

Referent-lista-Funda
Preuzmi brošuru
Dvori_Lapad_tisak
Preuzmi brošuru
Crkva_brosura_tisak
Preuzmi brošuru
Povratak na vrh6ACreated using Figma